Maak een plan Denk eerst over je gewoonten en wensen na. Bepaal zo aan welke eisen een ruimte moet voldoen. Kies op basis hiervan je inrichting of vraag een deskundige om je hierbij te helpen.
Werk van groot naar klein Zorg eerst voor een goede basis van de vloeren, wanden en plafonds, begin dan pas met het “echte” inrichten.
Neem de tijd voor het inrichten Vaak is het beter om een huis eerst te leren kennen, voordat je het compleet gaat inrichten.
Houd rekening met de ruimte Net zoals je zelf wensen hebt voor je inrichting, stelt ook een ruimte of een woning eisen. Denk hierbij aan lichtinval, afmeting van de ruimten en de architectuurstijl van een huis.
Bepaal zelf wat in je huis een plek krijgt
Wees alert op “adviseurs” uit je directe omgeving. Vertrouw op je eigen smaak. Het gaat immers om jouw leefomgeving.
Let op goede akoestiek in je leefruimte Heb je een voorkeur voor harde materialen – zoals beton, glas en glad afgewerkte oppervlakten – combineer deze dan met zacht materiaal, bijvoorbeeld een vloerkleed of gordijnen. Zo voorkom je een onprettig galmende ruimte.
Reserveer budget voor verlichting Goede verlichting is de meest sfeerbepalende factor, houd hiermee rekening bij het bepalen van het totale budget.
Laat je persoonlijkheid zien Thuis mag je helemaal je zelf zijn. Een kleur, waar je je prettig bij voelt, souvenirs van een bijzondere reis of boeken maken van een neutrale inrichting een persoonlijke leefomgeving.
Bekijk afgedankte meubels eens met andere ogen Een meubel, waar je al lang op bent uitgekeken, kan in een andere ruimte of voorzien van een andere kleur weer een nieuwe rol in jouw interieur spelen.
Kijk naar de flexibiliteit van een meubelstuk Een meubelstuk heeft vaak meer eigenschappen dan men in eerste instantie denkt. Een kleine tafel kan bijvoorbeeld als bijzettafel, als kindertafeltje, maar misschien ook als nachtkastje fungeren.