7 fouten bij het inrichten van je huis – en hoe je deze kunt vermijden

1. Eerst kopen, dan nadenken
Geweldige bank gezien, sympathieke verkoper gesproken, en – tot en met vandaag in de aanbieding! Die bank zal
zeker passen, en de kleur zal ook geen probleem zijn…
6 weken later wordt geleverd. Ja, inderdaad, de bank past precies, alleen gaat de deur naar de gang nu niet meer open en de kleur…
Je kunt je snel vergissen in bijvoorbeeld afmetingen, omdat een meubelstuk in een grote ruimte zoals een showroom
heel anders overkomt dan bijvoorbeeld in je eigen woonkamer. Daarom altijd alle maten goed controleren, het liefst een tekening maken of laten maken en voor de definitieve beslissing nog een nachtje over slapen.
2. Geen rekening houden met de ruimte
Het heeft ook met punt 1 te maken, gaat alleen nog verder. Je kiest enkele meubelstukken, die aan je eigen wensen voldoen, maar niet aan de eisen, die de ruimte stelt. Afhankelijk van de afmetingen, vooral ook de hoogte van een ruimte, kun je met het meubilair en de combinatie hiervan de proporties positief of negatief beïnvloeden.
3. Alles in een keer kopen
Om een persoonlijke sfeer te creëren is het belangrijk, dat een inrichting kan groeien. Vaak zie je, dat, als mensen alles in een keer kopen, het interieur (te) perfect op elkaar afgestemd is en hierdoor weinig persoonlijkheid heeft.
Als je voor het inrichten van een huis de tijd neemt en mee en mee dingen aanschaft, ontstaat er vanzelf een veel natuurlijker geheel. Het is wel verstandig, om van tevoren goed na te denken, hoe je de ruimte wilt indelen, anders krijg je mogelijk met probleem 2 te maken.
4. Van klein naar groot werken
Dé gouden regel bij het inrichten: Altijd van groot naar klein en niet andersom.
Eerst voor een goede basis zorgen, met name de afwerking van de vloer en de wanden.
(Ik heb nog in slechte herinnering, dat we uit tijdgebrek ons huis met structuurverf geschilderd hebben. Nog jaren later waren wij bezig, om mee en mee iedere kamer glad te laten stukadoren, zoals wij het mooi vinden).
Voor de inrichting geldt: Eerst de grote meubelstukken kiezen zoals een bank, een eettafel, een kast, hierbij de passende kleinere meubels uitzoeken, zoals stoelen, bijzettafeltjes enz.. Een vloerkleed functioneert heel goed als verbindend (kleur)element in een ruimte. Daarom dit liever pas later aanschaffen.
5. Anderen laten bepalen, wat jij mooi vind
Vaker, dan men in eerste instantie zou denken, bemoeien zich andere mensen met jouw interieur. Regelmatig kom ik in interieurs meubelstukken tegen, die de smaak weerspiegelen van een familielid , dat helemaal niet in deze woning woont.
Ben je zelf onzeker over je woonwensen, is het belangrijk te leren, om op je eigen intuïtie te vertrouwen, misschien ook met ondersteuning van een deskundige. Anders is de kans groot, dat iemand anders het inrichtingsheft in handen neemt. Het resultaat is dan een ruimte, waar je jezelf niet thuis voelt.
6. Te veel verschillende kleuren
Je wilt kleur in een ruimte. Mooi, maar wees je bewust van, dat je met te veel verschillende kleuren snel onrust creëert. Kies een of twee hoofdkleuren en voeg dan eventueel nog accentkleuren toe. Het is ook mooi, als je één kleur in verschillende nuancen en texturen gebruikt.
7. Geen budget voor verlichting reserveren
Verlichting is vaak een sluitpost bij een verbouwing of herinrichting van een ruimte.
Terwijl licht grote invloed op je welzijn heeft en het naderhand veranderen van elektra meestal duur en met veel werk verbonden is. Liever een lager budget voor het meubilair dan geen of slechte verlichting. Dus zorg ervoor, dat er voldoende lichtbronnen aanwezig zijn en het licht evenwichtig in de ruimte verdeeld is.