De stille kracht van GROEN

Herinner je je nog?
Wie heeft er kamerplanten in huis? Vroeger thuis – dan praat ik over de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw – hoorden ze er gewoon bij. De hele vensterbank vol. Best veel werk, om er
regelmatig alle bruine blaadjes of verwelkte bloemetjes uit te plukken. Maar ze mochten er gewoon zijn.
En ineens verdwenen ze mee en mee uit het interieur. Kamerplanten waren nu officieel not done, echt truttig. Waarom eigenlijk?
Er zijn weinig elementen in het interieur, die zo veel positiefs kunnen bijdragen aan een gezellige sfeer in huis. Allereerst de kleur: groen, een kleur, die door bijna alle mensen als prettig ervaren wordt. Het is toch de kleur, die de natuur vertegenwoordigt. Waar wij ook deel van uitmaken. Ook al gedragen wij ons soms anders… Groen is de kleur voor vrede, de kleur van het hart.
Voor wie er nog “verstandige” argumenten nodig heeft: elke kamerplant produceert zuurstof.
Sommige kamerplanten hebben zelfs een luchtzuiverende werking. Omdat planten ‘s avonds
zuurstof opnemen geldt wel het advies, om de slaapkamer beter niet te groen in te richten.
Planten, bloemen en behang
Nu zijn planten gelukkig al een tijdje weer helemaal terug. En doordat ze als trendy element
beschouwd worden is er super veel keuze. Voor mensen met en zonder groene vingers.
EEN grote plant, hangplanten in macramé creaties of mini boeketjes van zelf geplukte bloemetjes.
Planten in glazen potten met hun eigen afgesloten ecosysteem (www.pikaplant.com). Niet te vergeten de cactus invasie. Passend bij de retro style, die nog steeds populair is. Met als achtergrond steeds vaker een (donker) groene wand, geschilderd of voorzien van plantenbehang (www.jacketti.nl).
Alles mag. Zelfs de vroeger zo ouderwetse geraniums mogen nu weer mee spelen. Dat zal hopelijk zo blijven. Wat als er ooit weer iemand op het idee zal komen, dat groen in huis niet meer hip is? Sommige trends moet je gewoon ignoreren!