Kleurtrends volgen – of je eigen gevoel vertrouwen?!

Ieder jaar zie je op de grote meubelbeurzen maar ook in woontijdschriften de nieuwste kleurtrends verschijnen. Net als in de mode begint zich in eens een kleur uit te breiden en plotseling vindt iedereen bijvoorbeeld mosterdgeel prachtig. Terwijl je een jaar van tevoren deze kleur alleen in combinatie met een braadworst op de kerstmarkt tegenkwam.
Luis Barragán
Voor mij is er maar een trend, die ik volg: mijn eigen gevoel.
En dat adviseer ik ook mijn klanten. Als je al heel lang een voorkeur voor een bepaalde kleur hebt en je je gewoon prettig voelt in een omgeving, waar deze kleur aanwezig is, kies dan deze kleur.
Dan is het wel de kunst, om de juiste kleurnuance te kiezen. Hier gaat het namelijk vaak mis. De kleurkeuze past wel bij de mensen, maar nog niet bij de woonsituatie.
De kleurnuance is afhankelijk van lichtinval, functie, het aanwezige meubilair…
Vaak kiezen mensen niet voor een kleur maar voor een stemming of herinnering. Als je naar het kleurgebruik van Luis Barragan kijkt dan zijn de kleuren onderdeel van de natuur en de zon in mexico. Met dezelfde kleuren op een mistige dag in Nederland zal je niet hetzelfde effect bereiken. De stemming die een kleur oproept kun je niet zomaar op een andere situatie overdragen.

 

Toch blijf ik absoluut een voorstander van kleur, ook van felle kleuren in het interieur. Kleur in combinatie met oude meubels of strak design vind ik prachtig.
Door een uitgesproken kleur te kiezen stel je jezelf wel open – ook voor reacties van anderen.
Alles in het leven veranderd, dus wil je over een tijdje een andere kleur, dan verf je gewoon de wanden opnieuw. Maar in de tussentijd heb je kunnen genieten van je lievelingskleur.