Nieuwe keuken? Zijn deze vragen al beantwoord?

Voldoet de huidige ruimte aan de eisen voor de nieuwe keuken?
Een keuken verbouwen betekent meestal toch enige aanpassing wat het leidingwerk betreft. Stap je over van een wandopstelling naar een kookeiland, dan worden niet alleen de wanden maar ook de vloer “aangepakt”. Check dan liever van tevoren, of je binnen de huidige ruimte überhaupt alle wensen kunt realiseren.
Is alles nodig wat kan?
Warmhoudlade, Koolzuurapparaat …. Tegenwoordig zijn er zoveel technische snufjes in een keuken mogelijk, dat de ruimte steeds meer op een laboratorium begint te lijken. En volgens de leveranciers maken ze allemaal het leven makkelijker, comfortabeler en mooier. Of misschien toch gewoon te ingewikkeld en gebruik je straks de helft niet?
Kan alles wat nodig is?
De werkruimte tussen spoelbak en fornuis is de meest belangrijke. Hier vinden de meeste voorbereidende werkzaamheden plaats. Het is daarom dus aan te raden, hier voldoende werkruimte en opbergruimte voor keukengereedschap te reserveren.
Wel of geen bovenkasten?
Het is ruimtelijker als er geen bovenkasten zijn. Dit argument gebruik ik eerlijk gezegd ook graag. Maar het neemt niet weg, dat voor lange mensen bovenkasten toch erg praktisch en ergonomisch zinvol kunnen zijn.
Systeemkeuken of maatwerk of allebei?
Systeemkeukens zijn er in verschillende prijscategorieën te vinden. Meestal dan de voordeligste optie, als je niet van de aangeboden maatvoering, materialen en kleuren afwijkt.
Maatwerk klinkt duur, maar kan veelal concurreren met een hoogwaardige systeemkeuken. Voordeel: De uitstraling van de keuken is uniek en kan optimaal op de ruimte afgestemd worden.
Een middenweg: Kasten van een systeem keuken en keuken opwaarderen met een bijzonder aanrechtblad, bijvoorbeeld van beton ciré, en/of bijzondere handgrepen.
Is het nog steeds jouw keuken?
Je had een aantal wensen op je lijstje staan, toen je naar de eerste keukenzaak ging. Ondertussen ben je een aantal weken verder en lijkt de keuken helemaal niet meer op de ruimte, die je toen voor ogen stond. Niet erg, als gaandeweg je wensen mee veranderd zijn. Maar als de keukenverkoper om redenen, die alleen hij weet, de plannen mee en mee naar zijn hand heeft gezet, even afstand nemen en je eigen verlanglijstje weer als leidraad gebruiken.