“Vandaag schilder ik de plinten”

Als ik bij klanten advies geef, vertel ik altijd, en meestal op een nadrukkelijke manier, dat het belangrijk is, om op details te letten en alles goed af te werken. Omdat alles om je heen invloed heeft op jou – bewust of onbewust.
Wie er een beetje in psychologie geïnteresseerd is, zal nu alvast gaan denken: “Wat je tegen anderen zegt, vertel je eigenlijk tegen ……”
Het voordeel is – als je het tegen anderen zegt – dat je zelf niet in actie hoeft te komen.

Maar vandaag zal ik eens eerlijk iets tegen en over mezelf vertellen – en over de toestand van de plinten in onze woonkamer.

Zes jaar geleden hebben wij ons huis verbouwd, er is een aanbouw bijgekomen en een doorbraak tussen woonkamer en keuken. Heel mooi geworden, vinden wij. We hebben alles opnieuw laten verven, behalve de plinten in de woonkamer dan, dat wilden we zelf doen. Waarom eigenlijk? Ik weet het niet meer. Is immers niet zoveel werk. En op zich heel overzichtelijk. Zo overzichtelijk zelfs, dat het bijna niet de moeite loont om ermee te beginnen!

We zijn nu zes jaar verder en er is van alles gebeurd, er zijn nieuwe medebewoners bijgekomen en met kinderen heb je altijd van alles te doen; een verfpot, zeker met lak gevuld, is ook niet zonder risico in de buurt van kinderen.

Gelukkig ga ik meestal naar klanten toe, omdat hun huis door mij bekeken wordt. Alleen een keer kwam het anders: er waren klanten, die verder weg woonden, maar regelmatig naar Heerlen kwamen, dus het was heel handig, om de afspraak toch bij mij thuis te plannen. Om het bewuste probleem te camoufleren had ik verschillende voorwerpen op ooghoogte ter afleiding geïnstalleerd. Mooie bloemen in een felgekleurde vaas, koekjes op de eettafel enz…..

Het commentaar van de klanten was dan ook naar wens: “Mooi wonen hier op de Molenberg!” In plaats van hiermee blij te zijn was mijn reactie: “Na, ja, we moeten wel nog de plinten verven.” Goed gedaan, Petra. Het geld voor de bloemen had je dus eigenlijk kunnen besparen. Maar ik werd meteen getroost door de klanten: “Ach, dat komt wel, is ons helemaal niet opgevallen.” Ook deze klanten hebben ondertussen hun appartement opgeknapt, inclusief plinten. Wat doen ze allemaal anders dan ik?

Ik heb er lang over nagedacht, maar ik kom toch altijd weer bij hetzelfde antwoord uit:
Gewoon doen is de enige optie. Dus, vandaag haal ik nieuwe verf. Niet alleen voor de plinten. De wanden …